Блог посвећен професији васпитача, васпитно обаразовном раду, утицају медија на децу и интеграцији ИКТ у раду васпитача

Бити сигуран у виртуелном окружењу


Одличан видео који би требало одгледати и одслушати до краја.

Део преведеног текста гласи:
 ,,Деци је доступније све више моћних техничких средстава а одрасли, на жалост, најчешће нису свесни опасности које технологије носи са собом, често не конрролишу шта деца раде различитим техничким помагалима, шта пишу у порукама, шта сликају мобилним телефонима и сл. За ралику од тога, сваки родитељ зна како научити дете да пређе улицу. Поступно им допуштамо више слободе...''

Овај видео садржи и одличне савете за родитеље:
  1. Пронађите времена за децу. Немојте користити рачунар и инетернет уместо дадиље.
  2. Научите више о рачунарима тако да можете разговарати са децом о њима занимљивим темама.
  3. Ограничите коришћење рачунара на један или два сата дневно (добро је увести јасна правила на пр. нема раучунара пре школе, пре спавања, за време оброка или пре него што је урађен домаћи задатак.
  4. Разговарајте са дететом о опасностима интернета и поучите га да не даје личне податке ни фотографије на интернету те да не договара сусрете са непознатим људима. Ако се дете јако жели сусрести са особом коју је упознало преко интернета онда то мора бити на јавном месту и у присуству родитеља.
  5. Ставите рачунар у дневни боравак, не у дечју собу. Тако можете надледати децу док су на интернету и видети које странице посећују.
  6. Пазите да ваше дете не проводи превише времена испред рачунара.
  7. Подстичите коришћење рачунара као оруђа за учење и дружење, а не искључиво за забаву (на пр. игрице)
  8. Упознајте њихвое интернет пријатеље онолико колико познајете остале пријатеље.
  9. Нагласисте својој деци како они нису криву ако су жртве виртуалнног насиља. Реците им да им због тога нећете одузети право на коришћење рачунара - то је главни разлог зашто деца не говоре одралима када су жртве насиља на интернету.