Блог посвећен професији васпитача, васпитно обаразовном раду, утицају медија на децу и интеграцији ИКТ у раду васпитача

Развој рачунарског размишљања

Пре два дана одржала сам обуку под називом ,,Бибот робот - дидактичко срдство новог доба. Оно што многи не знају, Бибот робот постоји од 2005. године, те се не може баш рећи да идемо у корак са децом савременог доба. Па ипак...драго ми је што је коначно почело! Бибот је само један део приче, када говоримо о подстицанњу развоја рачунарског размишљања на предшколком узрасту. Цела обука базирана је на мојим досадашњим знањима и искусвима у раду са децом предшколског узраста. Хвала Кликер центру за одличну сарању, разумевање и прилику да интезивно усавршавам своје искство у овој области. Уживала сам у свим деловима обуке (презентовању и радиницама које сам осмислила). Хвала ЦИП - Цeнтру за интерактивну педагогију и драгим људима који су у мене имали поверења. Хвала еТwinningu што постоји и хвала одличној екипи ,,ПУ ,,11. април'' која је осмислила и која реализује Еразмус + пројекат ,,Знање за будућност''. Кроз овај пројекат, у једном његовом делу, нас три васпитачице ће проширити своја знања у овој области кроз курс: ,,How to teach Coding in Scool education''  а затим, у оквиру истоименог пројекта, кренути на пут дисеминације знања у нашој установи. Заиста једва чекам да проширим своја знања и да их даље делим. 
Да ли ће оваквих и сличних обука бити у будућности. Па, ја сам спремна да ову организујемо поново, а спремна сам и да причу проширим и на теоретском плану и применом других сличних дидактичких средстава. Видећемо како ће се свари развијати... Ово је тек почетак.
Како се знање дељењем умножава, ево неколико ресурса који вам могу послужити уколико пожелите да са децом радите у овој области.

Фотографије са радионица
Падлет - Упознавање
Падлет - Евалуација


Ово је презентација коришћена на обуци:

У наставку је Пинтерест у којем сам прикупљала идеје и ресурсе за развој рачунарског размишљања и идеје за игре програмирања на предшколком узрасту. Надам се да ће помоћи свима кјои буду  желели да се овом темом баве.